I. Gyermek Néptánctábor

jún 9, 2021

I. Gyermek Néptánctábor

A Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület 2021. június 21-25. között rendezte meg I. Gyermek Néptánctáborát a Dorogi Márton Városi Művelődési Központ színháztermében. A tábor azoknak az óvodás nagycsoportos és alsó tagozatos gyermekeknek lett szervezve, akik érdeklődnek a néptánc és a népi kultúra iránt.

A tábort az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek és a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően pályázati forrásból tudtuk megvalósítani, így a fiatalok ingyenesen vehettek részt rajta, függetlenül attól, hogy valaha is táncoltak volna ezelőtt. A gyermekek korára és a régóta várt, de kifejezetten meleg nyári időre való tekintettel, késő délutáni órákban tartottuk meg a táborunkat. Minden napra 2,5 órányi foglalkozással, programmal készültünk. A táborban egy rövid ismerkedést követően felcsendült a népzene. A népi gyermekjátékok közül – a teljesség igénye nélkül – játszottuk a „Rétes, kerekes”, „Csivirintem, csavarintom”, „Háromlábú görbeszék”, „Sántabice”, „Egy taliga kosár” kezdetű játékokat. Továbbá drámapedagógiai játékok is előtérbe kerültek, mint az „Atomos”, „Evolúció”, „Szobrosdi táncosan”, „Állatutánzó” ugyanakkor a saját pedagógiai eszközeink, mint a „Módosítójelek” illetve „Fifi”.

Az általunk tartott népi játékok és foglalkozások után, melyekből a tábor minden napjára jutott, a Szorgalmas és rest lány” című magyar népmese világába kalauzolta el az aktív és a leendő táncos gyermekeket a Hetedhét Ház nagyon kedves, aranyos csapata. Azért, hogy élőben is hallhassanak a gyerkőcök népzenét, ezzel kapcsolatos programokat is szerveztünk számukra. Nagy András Balázs hangszerbemutatóján sok érdekességet tudhattak meg a táborozók, a népi hangszerek típusaitól kezdve, használatuk módján át, egészen egyes hangszerek elkészítéséig és működéséig. Bizton állíthatom, hogy, igaz csak 60 percnyi idő volt András számára hagyva, de a hangszereinek mennyiségét elnézve és András tudását ismerve, az egész tábor hossza sem lett volna elég bemutatni mindet. Természetesen nem maradhatott ki a táborból egy olyan nap sem, amikor a hegedű-brácsa-nagybőgő hármasa szólal meg élőben, hisz a vonósbanda a leggyakoribb felállás a magyar néptánc hagyományaiban. A Sárkányhúzó zenekar egy kiskoncert után, ahol Ördöngősfüzesi rendet játszottak a táborozóknak, a nap további részén biztosították a gyermekek számára a játékokhoz, táncokhoz a talpalávalót. A programok sora itt nem ért véget, hisz egy régi ismerőst is meginvitáltunk a táborba, mindannyiunk Ildi nénijét, Nádasné Ildi nénit, aki egy szórakoztató széki népmesével készült a táncosok számára. Nagy ámuldozások közepette hallgatták a gyerekek a fordulatokban nem szűkölködő népmesét. Nem véletlenül írtam imént táncosokat. A széki népmese a tábor utolsó napjára esett. Ekkor már a gyerkőcök mögött álló több órányi foglalkozásnak köszönhetően, elsajátítottak pár alapmotívumot, játékot, szokást a magyar néptánc és a népi kultúra kimeríthetetlen tárházából. Záró programként Debrecenbe a Tűztánc Fesztiválra hívtuk meg a táborozókat, ahol élményekben gazdag napot töltöttünk el közösen a többi oda érkező együttessel.

Számunkra nagyon izgalmas élmény volt megszervezni és lebonyolítani ezt az 5+1 napot, hisz ez volt az első alkalom, hogy Ildi néni nélkül történt mindez. Bízunk benne, hogy az a közel 30 gyermek, aki a táborban részt vett, rengeteg élménnyel gazdagodott, és reméljük, hogy szeptemberben a tanév kezdetén viszont láthatjuk őket, akkor már a CSIMI tanulójaként, a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület legújabb tagjaként, Kicsimpolyás Táncosként!

Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka, Nagy Szabolcs

Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület vezetői