Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület – Püspökladány

A 2005 óta működő egyesület célja a magyar népi kultúra, azon belül a népzenei és a néptánc hagyományok felelevenítése és tovább éltetése. Fontos számukra, hogy tevékenységük következtében a hagyományokat tisztelő és megélő életforma minél több gyermek, fiatal és család mindennapi életének részévé és szükségletévé váljon. Közösségi együttlétek, programok, táborok és utazások szervezése színesíti a hétköznapokat.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Püspökladány városa is nagyra értékeli és rendszeresen támogatja az egyesület hagyományőrző tevékenységét. Az egyesület 27. éve szervezi a Sárrétmenti Népzenei, Néptánc és Mesemondó Fesztivált és 7. éve a „Mihály Napi Behajtás” Néptánctalálkozót. Ezeken a rendezvényeken a hazai csoportokon kívül határainkon túli magyar együttesek is bemutatkoznak.

Az egyesület mozgatja és koordinálja a Kenderkóc, a Csimpolya és a Kicsimpolya Néptáncegyüttesek programjait is. Az együttesek rendszeres résztvevői a regionális és országos fesztiváloknak. Többszörös arany minősítéssel és különböző fesztiválok és találkozók különdíjával is rendelkeznek.

A táncosok az egyesület segítségével többször jártak külföldön:

  • Erdély különböző fesztiváljain,
  • Ausztriában,
  • Luxemburgban,
  • Franciaországban,
  • Németországban és
  • Bulgáriában.

A püspökladányi civil szervezeteken kívül szoros kapcsolatot ápolnak egyéb civil szervezetekkel is. A Hajdú-Bihar Megyei Civil Információs Centrummal közösen szervezett partnerségi nap sok érdeklődőt vonzott.

Szoros kapcsolatban vannak a Magyar Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal is, melynek hagyományőrző tevékenységében az együttesek tagjai többször fontos szerepet vállaltak. Az egyesület 2007-ben megkapta a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Örökség-díját.

Vezetőink

NAGY ANDRÁS BALÁZSNÉ BARANYAI HAJNALKA

együttes vezető, egyesület elnöke

NÁDAS IMRÉNÉ

alapító, tiszteletbeli elnök

NAGY SZABOLCS

együttes vezető, egyesületi titkár

GYÁNYI ISTVÁN

gazdasági felelős