Csimpolya Néptáncegyüttes

A püspökladányi Csimpolya Néptáncegyüttes ismertetője

A Csimpolya Néptáncegyüttes 1979-ben, 43 évvel ezelőtt alakult Püspökladányban. Az együttes a Kenderkóc Néptáncegyüttes utánpótláscsoportja, 10-14 éves gyermekek. A folyamatosságot szolgálja, hogy több koreográfiát együtt adnak elő, közös produkciókban és programokon vesznek részt. Az együttesek tagjai a püspökladányi Csenki Imre Művészeti Iskola keretein belül tevékenykednek.

Az együttesek legfőbb célja a hagyományőrzés mentén a fiatalok közösségi életének fenntartása és fejlesztése. Nagyon fontos számukra a különböző fesztiválokon és fórumokon való részvétel, a jeles napok megünneplése, nyári alkotótáborok megszervezése. Rendszeresen részt vesznek nemzeti ünnepek ünnepi műsorain.

Az együttesek tagjai sokat segítenek a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesületnek a Püspökladányban 27. éve visszatérően megrendezett Sárrétmenti Népzenei, Néptánc és Mesemondó Fesztiválok lebonyolításában és 7. éve a „Mihály Napi Behajtás” Néptánc Találkozón. Ezeken a rendezvényeken a hazai csoportokon kívül határainkon túli magyar együttesek is bemutatkoznak.

A püspökladányi táncosok gyakran járnak Erdélyben. Székelyföld, Kalotaszeg több településén ismerik a nevüket. Többször képviselték Magyarországot Ausztriában, Franciaországban, Bulgáriában.

Az együttes rendszeres résztvevője a regionális és országos fesztiváloknak. A regionális minősítő fesztiválokon legtöbbször arany minősítést kaptak és különböző fesztiválok és találkozók különdíjaival rendelkeznek.

Fontos feladatuknak tekintik, hogy megismertessék a magyar fiatalokkal más népek hagyományait is.

A város értékeli és elismeri az együttes munkáját. Ennek jele, hogy a Csimpolya Együttes megkapta a Püspökladány város Pro Urbe díját. Az együttes vezetője Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka és Nagy Szabolcs.

Az együttes rövid jellemzése

Korosztály

10-14 éves kor között általános iskolás gyermekek

 

Tevékenység

Magyar néprajzi tájegységek táncai, technikai gyakorlatok

Csimpolya 40 éves kiadvány