Kenderkóc Néptáncegyüttes

A néptáncegyüttes bemutatása

A Kenderkóc Néptáncegyüttes 1997-ben jött létre a püspökladányi Csimpolya gyermek néptáncegyüttesből kinövő táncosok kívánságára. 2022-ben ünneplik fennállásuk 25. évfordulóját, melyet egy nagyszabású jubileumi műsorral szeretnének felejthetetlenné tenni a jelenlegi és volt táncosok számára. A Kenderkóc Néptáncegyüttes tagjai középiskolások, egyetemisták és dolgozó fiatal felnőttek.

Az együttesben folyó munka célja a magyar népi kultúra, a népzenei és néptánc hagyományok felelevenítése és tovább éltetése úgy, hogy ez az életforma, minél több gyermek, fiatal és család számára a mindennapi élet részévé, szükségletévé váljon.

Az együttes rendszeres résztvevője a regionális és országos fesztiváloknak. Többszörös arany minősítéssel és különböző fesztiválok és találkozók különdíjával is rendelkezik. A csoport 1997-ben elnyerte a szegedi Százszorszép Nemzetközi Néptáncfesztivál legjobb együttesének járó nagydíját. 2000-től a Hajdú Bihar Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fórumon szinte mindig arany minősítést és külön díjakat kaptak. 2007-ben a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület, s így a csoport is a nemzetközi kapcsolatok ápolásáért megkapta a Kultúra Lovagrendje Örökség-díját is. 2012-ben az Egri Szederinda Fesztivál Nagydíját nyerték meg.

Az együttesek tagjai sokat segítenek a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesületnek a Püspökladányban 27. éve visszatérően megrendezett Sárrétmenti Népzenei, Néptánc és Mesemondó Fesztiválok lebonyolításában és 7. éve a „Mihály Napi Behajtás” Néptánc Találkozón. Ezeken a rendezvényeken a hazai csoportokon kívül határainkon túli magyar együttesek is bemutatkoznak.

A püspökladányi táncosok gyakran járnak Erdélyben. Székelyföld, Kalotaszeg több településén ismerik a nevüket. Többször jártak Ausztriában és Luxemburgban. Franciaországban két alkalommal képviselték Magyarországot és meghívást kaptak a berlini Kultúrák Karneváljára is.

Fontos feladatuknak tekintik, hogy megismertessék a magyar fiatalokkal más népek hagyományait is. Püspökladányi civil szervezeteken kívül szoros kapcsolatban vannak a Magyar Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal, melynek hagyományőrző tevékenységében az együttes tagjai több esetben fontos szerepet vállaltak.

Az együttes vezetői Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka és Nagy Szabolcs, míg az együttes szakmai segítője Nagy-Töviskes Viktória és Varga József.

Az együttes rövid jellemzése

Korosztály

14 éves kortól középiskolások, egyetemisták és dolgozó fiatal felnőttek.

Tevékenység

Magyar néprajzi tájegységek táncai, technikai gyakorlatok

 

Együttesvezetők

(húzd ide az egeret)

Köszönjük az elkötelezett munkát

• Nádasné Szabolcsi Ildikó 1997-1998
• Nádasné Szabolcsi Ildikó - Koloszár Erzsébet 1998-2004
• Nádas Imréné - Nádas Márton 2004-2006
• Mahovics Tamás 2006-2009
• Béres Marianna - Joó Gábor - Baranyai Péter- Nádas Imréné 2009-2013
• Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka - Nagy Szabolcs-Nádas Imréné 2013-2017
• Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka - Nagy Szabolcs 2017-
• Nádas Imre társadalmi segítő 1997-2009

A 25 éves Kenderkóc Néptáncegyüttes története